همانطور که می دانید به طور معمول، دوره های قاعدگی چهار تا هفت روز طول می کشد. چرخه قاعدگی ممکن است به دلایل مختلفی دچار مشکل شود. نمونه هایی از مشکلات قاعدگی خانم ها عبارتند از دوره هایی که کمتر از 21 روز یا بیشتر از 35 روز از هم فاصله دارند، و یا سه دوره یا بیشتر پشت سر هم پریودی عقب می افتد. همچنین شدت خونریزی در این دوره ها ممکن است بسیار شدید یا کمتر از حد معمول باشد. امروز می خواهیم در مورد شایع ترین علل عقب افتادن پریودی با شما صحبت کنیم.
مشکلات قاعدگی چیست؟
اکثر خانم ها دوره های پریودی که دارند، چهار تا هفت روز طول می کشد. پریودی خانم ها معمولا هر 28 روز اتفاق می افتد، اما چرخه های قاعدگی طبیعی می تواند از 21 روز تا 35 روز متغیر باشد.
نمونه هایی از مشکلات قاعدگی عبارتند از:
- دوره هایی که کمتر از 21 روز فاصله دارند یا بیشتر از 35 روز
- از دست دادن سه یا چند دوره متوالی پریودی
- جریان قاعدگی که بسیار شدید یا سبک تر از حد معمول است.
- دوره هایی قاعدگی که بیش از هفت روز طول می کشد.
- دوره هایی که با درد، گرفتگی عضلات، تهوع یا استفراغ همراه است.
- خونریزی یا لکه بینی که بین قاعدگی ها، بعد از یائسگی یا بعد از رابطه جنسی اتفاق می افتد.
چقدر تاخیر در پریودی طبیعی است؟
نگران دیر پریود شدن هستید، اما می دانید باردار نیستید؟ عقب افتادن پریودی می تواند به دلایل زیادی غیر از بارداری اتفاق بیفتد. علل شایع این مشکل می تواند از عدم تعادل هورمونی تا شرایط پزشکی جدی متغیر باشد.
همچنین دو بار وجود دارد که نامنظم بودن قاعدگی شما معمول است: زمانی که برای اولین بار پریودی شما شروع می شود و زمانی که یائسگی شروع می شود.
اکثر افرادی که دچار یائسگی نشده اند، تقریباً هر 28 روز یکبار پریود می شوند. با این حال، چرخه قاعدگی سالم می تواند از هر 21 تا حتی 35 روز متغیر باشد. اگر قاعدگی شما در این محدوده ها قرار نمی گیرد، ممکن است به یکی از دلایل زیر باشد.
علل شایع عقب افتادگی پریودی (قاعدگی) چیست؟
دلایل زیادی برای مشکلات پریودی وجود دارد، از استرس گرفته تا شرایط پزشکی زمینهای جدیتر:
1- استرس
استرس و نوع سبک زندگی، افزایش یا از دست دادن مقدار قابل توجهی وزن، رژیم غذایی، تغییر در برنامه های ورزشی و مسافرت می تواند بر چرخه قاعدگی شما تأثیر بگذارد.
2- کنترل بارداری
اکثر قرص های ضد بارداری حاوی ترکیبی از هورمون های استروژن و پروژستین هستند (برخی حاوی پروژستین به تنهایی). این قرص ها با جلوگیری از آزاد شدن تخمک از تخمدان ها از بارداری جلوگیری می کنند. مصرف یا خاموش کردن قرص های ضد بارداری می تواند بر قاعدگی تاثیر بگذارد. برخی از زنان تا شش ماه پس از قطع قرص های ضدبارداری، پریودهای نامنظم یا عقب افتاده دارند. زمانی که قصد بارداری و باردار شدن را دارید، این نکته مهمی است.
3- سندرم تخمدان پلی کیستیک
در سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، تخمدانها مقادیر زیادی آندروژن، که هورمونهای مردانه هستند، ترشح می کنند. کیست های کوچک پر از مایع ممکن است در تخمدان ها ایجاد شود. این مشکلات اغلب در سونوگرافی قابل مشاهده است. تغییرات هورمونی می تواند از رهاسازی تخمک جلوگیری کند و بنابراین تخمک گذاری ممکن است به طور مکرر انجام نشود. گاهی اوقات یک زن مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک عادت ماهانه نامنظم دارد یا به طور کامل قاعدگی متوقف می شود. علاوه بر این، این بیماری با اضافه وزن داشتن، ناباروری و هیرسوتیسم (رشد بیش از حد مو زائذ و آکنه) همراه است. این وضعیت ممکن است به دلیل عدم تعادل هورمونی ایجاد شود، اگرچه علت دقیق آن مشخص نیست. درمان تنبلی تخمدان بستگی به این دارد که آیا شما تمایل به بارداری دارید یا نه. اگر بارداری هدف نباشد، کاهش وزن، قرصهای ضد بارداری خوراکی و غیره میتواند چرخههای قاعدگی را تنظیم کند. در صورت تمایل به بارداری، می توان از داروهای محرک تخمک گذاری استفاده کرد.
4-پولیپ و فیبروم رحمی
پولیپ رحم توده های کوچک خوش خیم (غیر سرطانی) در پوشش داخلی رحم ایجاد می شوند. فیبروم های رحمی تومورهایی غیر سرطانی هستند که به دیواره رحم می چسبند. ممکن است یک یا چند فیبروم در رحم خود داشته باشید، که بسیار کوچک اندازه ی یک دانه سیب تا اندازه گریپ فروت متغیر است. این تومورها ممکن است باعث خونریزی شدید و درد در طول قاعدگی شوند و همچنین در تاخیر پریودی نقش دارند. اگر فیبروم ها بزرگ باشند، ممکن است به مثانه و راست روده فشار وارد کنند و باعث ناراحتی شوند.
5-اندومتریوز
بافت آندومتر که رحم را می پوشاند هر ماه تجزیه می شود و با جریان قاعدگی تخلیه می شود. اندومتریوز زمانی اتفاق می افتد که بافت آندومتر شروع به رشد در خارج از رحم می کند، که اغلب، بافت آندومتر خود را به تخمدان ها یا لوله های فالوپ می چسباند. همچنین ممکن است، روی روده ها یا در ناحیه بین رکتوم و رحم نیز رشد کند. اندومتریوز ممکن است باعث خونریزی غیرطبیعی، گرفتگی یا درد قبل و در طول قاعدگی و مقاربت دردناک شود.
6-بیماری التهابی لگن
یک عفونت باکتریایی است که بر دستگاه تناسلی خانم ها تأثیر می گذارد و در صورت عدم درمان می تواند مشکلات جدی ایجاد کند. باکتری ممکن است از طریق تماس جنسی وارد واژن شود و سپس در رحم و دستگاه تناسلی تکثیر شود. همچنین ممکن است باکتری ها از طریق زایمان یا سقط جنین در جای غیر بهداشتی وارد دستگاه تناسلی شوند. علائم این بیماری شامل ترشحات شدید واژن با بوی نامطبوع، پریودهای نامنظم، درد در ناحیه لگن و زیر شکم، تب، حالت تهوع، استفراغ یا اسهال است.
7-نارسایی زودرس تخمدان
این عارضه در زنان زیر 40 سال رخ می دهد که تخمدان های آنها به طور طبیعی کار نمی کند و یائسگی زودرس دارند. این می تواند در بیمارانی رخ دهد که تحت درمان سرطان با شیمی درمانی و پرتودرمانی هستند، یا اگر سابقه خانوادگی نارسایی زودرس تخمدان یا ناهنجاری های کروموزومی خاصی دارید. اگر این وضعیت رخ داد، به پزشک خود مراجعه کنید.
سایر علل تاخیر در قاعدگی عبارتند از:
- سرطان رحم یا سرطان دهانه رحم
- داروها، مانند استروئیدها یا داروهای ضد انعقاد (رقیق کننده های خون).
- سایر بیماری و اختلالات ، مانند اختلالات خونریزی، کم کاری یا پرکاری غده تیروئید، یا اختلالات غده هیپوفیز که بر تعادل هورمونی تأثیر می گذارد.
- عوارض مرتبط با مشکلات بارداری، مانند سقط جنین یا حاملگی خارج از رحم
کلام آخر
بی نظمی های گاه به گاه چرخه قاعدگی می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد، از استرس مزمن، کاهش وزن یا افزایش وزن، متوقف کردن یا شروع کنترل بارداری. اگر اخیراً متوجه شده اید که چرخه ی پریودی شما نامنظم بوده است، یا چند دوره پریود نشده اید و می دانید که باردار نیستید، بهتر است هر چه سریع تر به پزشک متخصص زنان در ساری مراجعه کنید. هرچه سریعتر تشخیص داده شود، سریعتر میتوانید علت را برطرف و چرخه پریودتان را تنظیم کنید.