زگیل تناسلی یک بیماری عفونی است که توسط ویروسhpv یا ویروس پاپیلومای انسانی ایجاد می شود.
این ویروس سبب بیماری زگیل تناسلی ودر برخی موارد سرطان دهانه رحم میشود و اصلی ترین راه انتقال آن رابطه جنسی واژینال،مقعدی، دهانی است.
در این مقاله سعی بر این شده شما را با ویروس پاپیلومای انسانی و درمان زگیل تناسلی آشنا کنیم.
ویروس HPV
ویروس hpv شامل۲۰۰ نوع می باشد که ۴۰ نوع آن در انسان بیماری زاست . این ویروس دو نوع پرخطر و کم خطر دارد که نوع ۶و۱۱ شایع ترین نوع ویروس های کم خطر و نوع ۱۶و۱۸ شایع ترین نوع ویروس های پرخطر محسوب می شود.
نوع کم خطر بجز ظاهر ناخوشایند مشکلی ایجاد نمی کند ولی نوع پرخطر ویروس می تواند عاملی برای ایجاد سرطان دهانه رحم یا سرویکس ، سرطان ولوواژینال سرطان مقعد و سرطان اوروفارنژیال (دهانی حلقی) وسرطان پنیس (آلت تناسلی) درآقایان باشد.
یکی از بهترین راههای پیشگیری از این ویروس تزریق واکسن گارداسیل است.شما می توانید برای تزریق این واکسن به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.
انواع واکسن های مقابله کننده در برابر زگیل تناسلی
واکسن ساخته شده برعلیه ویروس hpv (عامل زگیل تناسلی وسرطان دهانه رحم یا سرویکس ) بر سه نوع است :
واکسن دوگانه (cervarix) که برند ایرانی آن بنام papilogard معروف است برعلیه ویروس hpv نوع ۱۶ و ۱۸ ساخته شده
است اما واکسن چهارگانه(یا گارداسیل که برعلیه تیپ ۶و۱۱و۱۶و۱۸ ) و واکسن نه گانه( یا نه ظرفیتی یا گارداسیل ۹ برعلیه تیپ ۶و۱۱و۱۶و۱۸و۳۱و۳۳و۴۵و۵۲و۵۸) ساخته شده است.
واکسنهای موجود درایران درحال حاضر
دو نوع دو ظرفیتی و چهارظرفیتی در کشورمان ایران موجود می باشد که شامل:
۱- فرم چهارگانه واکسن زگیل تناسلی یا (Gardasil)
۲- فرم دوگانه (Cervarix) – برند ایرانی Papilogard .
هر دو نوع واکسن حداقل حاوی ذرات شبه ویروس زگیل تناسلی تایپ ۱۶ و ۱۸ می باشند که حدود ۷۰% همه سرطان های سرویکس در دنیا وابسته به این دو تایپ هستند ..
هدف از تزریق واکسن ضد hpv چیست؟
با تزریق واکسن بروز سرطان های وابسته به ویروس hpv تا۷۰ درصد کاهش می یابد و کاهش بیماری زگیل تناسلی تا ۹۰ درصد دیده شده است.
واکسن جهت پیشگیری ازبیماری زگیل تناسلی هست اما درمان آن نیست و درصورت وجود آن نیاز به استفاده از روش های درمانی موثر هست. همچنین تزریق واکسن می تواند از سایر انواع ویروس بدلیل خاصیت ایمنی زایی پیشگیری کند.
فواصل زمانی تزریق واکسن گارداسیل چگونه است ؟
فواصل تزریق واکسن گارداسیل صفر و دو و شش ماه می باشد و نحوه تزریق آن عضلانی است و بداخل عضله دلتویید بازو یا قسمت فوقانی خارجی ران تزریق میشود. اما زمان تزریق درمورد واکسن دوظرفیتی نوبت صفر وشش ماه بعد میباشد.
نکته مهم درمورد مدت اثر حفاظتی واکسن زگیل تناسلی دوظرفیتی و چهارظرفیتی ( گارداسیل ) تا ۱۰سال هست که پس از تکمیل شدن دوره واکسیناسیون بر علیه ویروس زگیل تناسلی می باشد.
بهترین زمان تزریق واکسن زگیل تناسلی
سن طلایی تزریق واکسن زگیل تناسلی قبل شروع رابطه جنسی است که در دختران وپسران ۹ تا ۱۵سالگی است اگر تا سن ۱۵ سالگی واکسن تزریق نشده باشد تزریق واکسن درخانمها وآقایان تاسن ۲۶ سالگی پیشنهاد می شود در امریکا واسترالیا وبرخی کشورها درخانمها تا سن ۴۵ سالگی نیز تزریق واکسن توصیه می شود.
عارضه جانبی سیستمیک واکسن ممکنه سردرد باشد، اما شایعترین عارضه جانبی تزریق موضعی درد مختصر وقرمزی وتورم ناحیه تزریق است.
نکات مهم در مورد تزریق واکسن زگیل تناسلی
به همه دختران ۹ تا ۲۶ سال که حتی نتایج تست پاپ اسمیر آن ها غیرطبیعی بوده یا زگیل تناسلی دارند و یا تست زگیل تناسلی آنها از نظر انواع پرخطر ویروس مثبت است،تزریق واکسن توصیه می شود.
وجود ابتلا به این ویروس دلیلی برای عدم تزریق واکسن نیست چون می تواند درپیشگیری ازسایر انواع پرخطر دیگر ویروس موثر باشد و انجام واکسن دلیلی بر قطع تست های تشخیصی و غربالگری مثل پاپ اسمیر و اسمیر مقعد نیست و همچنان نیاز به ادامه آنها درصورت نیاز حتی بعد تزریق واکسن می باشد.
ازطرفی واکسن گارداسیل باعث ناباروری نمی شود چون از ابتلا به سرطان دهانه رحم پیشگیری می کند بنابراین درحفظ باروری خانم ها و سلامت دهانه رحم و سیستم تولیدمثلی و پیشگیری از زایمان زودرس موثراست .
همچنین تزریق واکسن باعث ابتلا به زگیل تناسلی یا سرطان دهانه رحم نمی شود چون که واکسن از ویروس ضعیف شده ساخته نشده است بلکه ازپروتئینهای ویروس ساخته است.
تزریق واکسن بعداز مبتلا شدن به زگیل تناسلی نمی تواند فرد را دربرابر آن تیپ از ویروس محافظت نماید بلکه در برابر سایرانواع ویروس مقاومت ایجاد می کند و جلوی ابتلا به سایر انواع را می گیرد.
درچه کسانی نباید واکسن گارداسیل تزریق شود
۱) کسانیکه دچارضعف سیستم ایمنی هستند.
۲) کسانیکه سابقه آلرژی به مخمر دارند.
۳) خانمهای باردار
۴) تزریق در زیر ۹ سالگی
اگر خانم بارداری به طور اتفاقی واکسینه شود، چون تاکنون عوارضی از تزریق واکسن در جنین گزارش نشده است وتزریق واکسن طی بارداری بطور سهوی دلیلی برای سقط جنین نمی باشد بنابراین بهتر است بقیه دوزهای واکسن بعد زایمان تزریق شود و اقدام دیگری توصیه نمی شود.
واکسیناسیون طی شیردهی منعی ندارد، اما مادران باید آگاهی داشته باشند که طی یک ماه پس از تزریق واکسن ممکن است احتمال وقوع اختلالات تنفسی در شیرخوار تغذیه کننده از شیرمادر افزایش یابد.
در صورت بروز ضعف متوسط تا شدید حاد، واکسیناسیون باید تا زمان بهبودی از آن به تعویق افتد.
نکته آخر اینکه، بهترین راه پیشگیری از نوع پرخطر ویروس hpv تزریق واکسن است به همراه رابطه جنسی محافظت شده و ایمن است..
4 پاسخ
عالی ممنون از مطالب مفیدتون👌🏻👌🏻👌🏻
ممنون از شما
از راه دهان هم منتقل میشه؟
با سلام
بله از طریق رابطه دهانی یا اورال نیز منتقل می شود.