دانستنی های زنان

هر آنچه که باید در مورد یائسگی زنان بدانید

یائسگی زنان یک واقعیت اجتناب ناپذیر است و اتفاقی کاملا طبیعی می باشد. یائسگی زمانی اتفاق می افتد، که شما ۱۲ ماه متوالی را بدون قاعدگی سپری کنید. کاهش در تولید استروژن و پروژسترون، دو هورمون زنانه، منجر به علائمی مانند گرگرفتگی و خشکی واژن می شود. برخی از زنان یائسگی را بدون مشکل پشت سر می گذارند، اما اکثرا علائمی از خفیف تا شدید را تجربه می کنند. زنان معمولا در سنین ۴۵ تا ۵۵ سالگی به یائسگی می رسند. این اتفاق طبیعی پایان سال های باروری زنان است.

یائسگی چیست؟

‎یائسگی به زمانی در زندگی هر زنی اطلاق می‌شود، که قاعدگی‌های او متوقف می‌شود و توانایی تولیدمثلی خود را از دست می دهد. معمولاً این اتفاق در سنین ۴۵ تا ۵۵ سالگی رخ می‌دهد، اما ممکن است بعضی از خانم ها در سنین کمتر از ۴۰ سال یا حتی جوان‌تر یائسه شوند، که به آن یائسگی زودرس می گویند.

‎البته یائسگی ناگهانی در اثر برداشتن رحم نیز در هر سنی اتفاق می افتد و جز یائسگی طبیعی زنان نیست..

‎علت یائسگی زنان چیست؟

‎یائسگی طبیعی که ناشی از جراحی یا بیماری دیگری نیست، بخشی طبیعی از روند زندگی زنان است. یائسگی به دنبال یک سال کامل بدون خونریزی قاعدگی، در غیاب هرگونه جراحی یا شرایط پزشکی که ممکن است باعث توقف مصنوعی خونریزی شود، مانند تیروئید پرکار، پرولاکتین بالا، پرتو درمانی یا برداشتن رحم پیش می آید.

‎یائسگی تحت تأثیر هورمون ها یا به عبارت صحیح تر، تغییر در سطح هورمون ها است. با افزایش سن، چرخه تولید مثل شروع به کند شدن می کند و آماده توقف می شود. این چرخه از زمان بلوغ به طور مداوم کار می کند. با نزدیک شدن به یائسگی، تخمدان های شما هورمونی به نام استروژن را کمتر تولید می کنند. هنگامی که تولید هورمون استروژن کاهش می یابد، چرخه قاعدگی (پریودی) شما شروع به تغییر می کند. ممکن است نامنظم شود و سپس متوقف شود. تغییرات فیزیکی نیز می تواند رخ دهد زیرا بدن شما با سطوح مختلف هورمون ها سازگار می شود. علائمی که در هر مرحله از یائسگی تجربه می کنید (قبل از یائسگی، یائسگی و پس از یائسگی) همه بخشی از سازگاری بدن شما با این تغییرات است.

‎استروژن و پروژسترون با هم، قاعدگی را کنترل می کنند. استروژن همچنین بر نحوه استفاده بدن از کلسیم و حفظ سطح کلسترول در خون تأثیر می گذارد.

‎یائسگی طبیعی چگونه اتفاق می افتد؟

یائسگی طبیعی پایان دائمی قاعدگی است، که با هیچ نوع درمان پزشکی ایجاد نمی شود. برای افرادی که تحت یائسگی طبیعی قرار می گیرند، این روند تدریجی است و در سه مرحله شرح داده می شود:

  1. قبل از یائسگی: پیش یائسگی می تواند ۸ تا ۱۰ سال قبل از یائسگی شروع شود، زمانی که تخمدان ها به تدریج استروژن کمتری تولید می کنند. معمولا زمانی که شما در ۴۰ سالگی خود هستید شروع می شود تا زمانی که تخمدان ها تولید تخمک را متوقف کنند. در یک تا دو سال نزدیک به یائسگی، کاهش استروژن تسریع می‌یابد. در این مرحله، بسیاری از افراد ممکن است علائم یائسگی را تجربه کنند. اما شما همچنان در این مدت چرخه های قاعدگی دارید و می توانید باردار شوید.
  2. یائسگی: یائسگی زمانی است که دیگر دوره قاعدگی ندارید. در این مرحله، تخمدان‌های شما تخمک تولید نمی کنند و تولید بیشتر استروژن خود را متوقف کرده‌اند. یائسگی زمانی تشخیص داده می شود که برای ۱۲ ماه متوالی قاعدگی نداشته باشید.
  3. پس از یائسگی: زمانی است که پس از یک سال کامل پریود نشدید و این اتفاق همیشگی است. در این مرحله، علائم یائسگی، مانند گرگرفتگی، ممکن است برای بسیاری از افراد اتفاق بیفتد. در نتیجه سطح پایین استروژن، افرادی که در مرحله پس از یائسگی هستند، در معرض خطر ابتلا به چندین بیماری مانند پوکی استخوان و بیماری قلبی هستند.

‎علائم یائسگی زنان

‎برخی از علائمی که زنان ممکن است داشته باشند عبارتند از:

  • ‎گرگرفتگی
  • ‎عرق شبانه
  • ‎خارش در زیر پوست
  • ‎کاهش تمرکز و فراموشی لحظه ای
  • ‎سردرد
  • ‎کاهش میل جنسی
  • ‎خستگی
  • ‎مشکل در خواب، بیداری یا بیدار شدن با گرما و عرق
  • ‎تکرر ادرار
  • ‎خشکی واژن
  • ‎ناراحتی در رابطه جنسی
  • تغییرات در خلق و خو
  • ‎خشکی پوست، خشکی چشم یا خشکی دهان
  • ‎ریزش یا نازک شدن مو
  • ‎اضافه وزن

‎علائم از نظر مدت زمان، شدت و تأثیری که بر زنان می‌گذارند بسیار متفاوت است.

‎تمام علائم رایج یائسگی با کاهش تولید استروژن در بدن مرتبط است. کمبود استروژن می تواند بسیاری از قسمت های بدن از جمله مغز را تحت تاثیر قرار دهد و باعث ایجاد تغییراتی در پوست شود و بر خاصیت ارتجاعی و ضخامت آن تاثیر بگذارد.

‎همچنین کاهش تولید هورمون استروژن می تواند خطر ابتلا به بیماری هایی مانند بیماری های قلبی و پوکی استخوان را افزایش دهد.

‎آیا یائسگی قابل درمان است؟

‎یائسگی یک فرآیند طبیعی است که بدن شما طی می کند. در برخی موارد، معمولا شما نیازی به درمان ندارید. ولی زمانی که علائم یائسگی زندگی شما را مختل می کند و به پزشک متخصص زنان مراجعه می کنید، ممکن است پزشک برای شما درمان را توصیه کند. انواع مختلفی از درمان ها برای علائم یائسگی وجود دارد. انواع اصلی درمان یائسگی عبارتند از:

  • ‎هورمون درمانی
  • ‎درمان های غیر هورمونی

‎مهم است که با پرشگ متخصص خود در زمانی که در دوران یائسگی هستید، صحبت کنید تا یک برنامه درمانی مناسب برای شما انتخاب کند. درمان هر فردی متفاوت است و نیازهای منحصر به فردی دارد.

از جمله مشکلات قابل درمان در این دوره رفع خشکی و اتروفی واژن توسط روش هایی که باعث افزایش جریان خون و جوانسازی بافت واژن می شوند مثل کربوکسی و پلاسماتراپی و جوانسازی با اراف واژینال و  لیفت واژن با نخ که باعث تحریک کلاژن سازی و کاهش و رفع علائم خشکی بافت می شوند. برای استفاده از روش های نوین حتما به بهترین جراح زیبایی زنان مراجعه کنید که با درمان های نوین آشنایی کامل دارد و نتایج درخشانی از این روش ها گرفته است.

کلام اخر

‎یائسگی بخشی طبیعی از روند زندگی زنان است. هنگامی که می خواهید یائسه شوید، ۱۲ ماه بدون قاعدگی سپری می شود. معمولاً علائمی مانند خشکی واژن و گرگرفتگی را تجربه می کنید. با پزشک متخصص زنان در ساری در مورد علائمی که تجربه می کنید و نحوه تأثیر آن ها بر کیفیت زندگی خود صحبت کنید. آن ها می توانند درمان هایی را برای مدیریت علائم شما و ایجاد آرامش بیشتر به شما توصیه کنند.

به این مطلب چه امتیازی میدهید؟


بهترین جراح لابیاپلاستی در مازندران

دکتر هدی حق نظر

دکتر هدی حق نظر فارغ التحصیل رشته پزشکی عمومی ازسال ۱۳۷۲ مدتی به عنوان پزشک عمومی فعالیت داشته اند. سپس با گذراندن دوره تخصصی زنان و زایمان به عنوان متخصص زنان و زایمان در شهر ساری فعالیت میکنند.



icon-time-machine

ساعت کاری

روزهای زوج از ساعت

۱۵:۳۰ الی ۲۰:۳۰

location

آدرس مطب

ساری، خیابان قارن، ساختمان کسری ، طبقه همکف مطب دکتر هدی حق نظر جراح و متخصص زنان

icon-phone

نوبت دهی

۰۱۱۳۳۳۲۹۳۳۲

icon-nurse

مشاوره جراحی زیبایی

جهت مشاوره بر روی لینک زیر کلیک کنید

6 نظر در “هر آنچه که باید در مورد یائسگی زنان بدانید

  1. bahar گفت:

    سلام بهترین راهکار برای گذراندن دوران یائسگی چیست؟

    1. دکتر هدی حق نظر گفت:

      سلام. میتوان از مکمل های دوران یائسگی تجویز شده توسط پزشک استفاده کرد.

  2. رخساره گفت:

    سلام ببخشید با آزمایش خون هم میشه تشخیص داد که یائسگی شروع شده یا نه ؟

    1. دکتر هدی حق نظر گفت:

      سلام. تشخیص یائسگی در مرحله اول با علائم بالینی هست و با ازمایش هم قابل تشخیص میباشد.

  3. mahla گفت:

    میشه با دارو از یائسگی زودرس جلوگیری کرد؟
    عوارضی داره؟

    1. دکتر هدی حق نظر گفت:

      بله بشرطی که فرد فاکتور خطری برای دارو های هورمونی نداشته باشد و تحت نظر پزشک شروع شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *