زایمان

زایمان طبیعی و مزایای آن

زایمان به معنای خاتمه بارداری و تولد نوزاد است که ممکن است بصورت طبیعی (واژینال) صورت گیرد یا بصورت سزارین که تحت شرایط و دلایل خاصی صورت می گیرد، می تواند بصورت یک انتخاب یا بصورت یک ضرورت پزشکی باشد.
امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی نوین زایمان طبیعی بدون درد دیگر یک رویا نیست و تحقق آن امکان پذیر شده است.

زایمان طبیعی چگونه انجام می شود

زایمان طبیعی خود به دو صورت انجام می شود یا کل روند زایمان بدون مداخله پزشکی و مصرف داروهای مسکن و تسریع کننده زایمان انجام می شود و یا ممکن است به درخواست مادر و نظر پزشک متخصص زنان و زایمان باتجویز داروی مسکن و تسریع کننده زایمان و یا انجام بی حسی اپیدورال و تزریق داروی بی حسی که نواحی پایین کمر بی حس می گردد، انجام شود.
در زایمان طبیعی بدون مداخله و فیزیولوژیک معمولا در مادری که کلاسهای آمادگی زایمان را در زمان بارداری گذرانده است روند زایمان با پیشرفت بهتری طی می شود. زیرا مادر در طی بارداری ورزشهای مخصوص را انجام داده و با شرایط بهتری از نظر عضلات لگنی برای زایمان طبیعی اماده می شود و با آگاهی از روند و مراحل زایمان و انجام به موقع حرکات ورزشی حین بارداری و اواخر بارداری از نظر روحی و جسمی آمادگی بهتری برای پذیرش زایمان طبیعی پیدا می کند .

بنابراین مادر در صورت وجود بروز شرایط بستری جهت زایمان مثل:

  • آبریزش وپارگی کیسه آمنیوتیک
  • وجوددردهای زایمانی
  • خونریزی یا لکه بینی بهمراه انقباضات رحمی
  • کاهش حرکت جنین

بستری می شود و با بررسی ضربان قلب جنین و معاینه واژینال در صورتی که مادر وارد سیر زایمانی شده باشد با کنترل دقیق مراحل قبل زایمان به خوبی سپری می شود و روند زایمان به صورت خودبخودی و بدون مداخله پزشکی و دارویی شروع می شود که به آن زایمان فیزیولوژیک گفته می شود.

مزایای زایمان طبیعی

به طور کلی مزایای زایمان طبیعی چه به روش فیزیولوژیک و چه به روش بی حسی اپیدورال شامل موارد زیر می باشد:
۱)مشاهده روند تولد نوزاد توسط مادر هشیار
۲)در آغوش گرفتن نوزاد بلافاصله بعد تولد و لمس حس لحظه تولد توسط مادر
۳)شروع شیردهی نوزاد بلافاصله بدوتولد
۴)ریکاوری وبرگشت بهبودی سریع مادر بعد زایمان و امکان تحرک آسان چندساعت بعد زایمان
۵)کمتر بودن عوارض زایمان طبیعی در مقابل سزارین از نظر کمتر بودن میزان درد بعد زایمان، خونریزی کمتر، شانس عفونت کمتر، کمتربودن شانس ترومبوامبولی و لخته شدن عروق در زایمان طبیعی و…
۶)سریعتر و بیشتر بودن رابطه عاطفی مادر و نوزاد در زایمان طبیعی
۷) امکان حضور همسرتان درکنار شما در لحظه زایمان در زایمان طبیعی فراهم است درحالی که در سزارین این امکان وجودندارد.
۸)امکان ترخیص سریعتر از بیمارستان بعد زایمان طبیعی در صورت صلاحدید پزشک معالج در زایمان طبیعی برخلاف سزارین
.

آمادگی های لازم برای زایمان طبیعی چیست؟

اگر سعی می کنید برای زایمان طبیعی آماده شوید؟ خوب شما در حال حاضر در راه درستی هستید! بسیاری از ما فواید زایمان طبیعی را می دانیم. به غیر از اجتناب از یک جراحی بزرگ، زایمان طبیعی دوره نقاهت سریع تری دارد و همچنین به تامین باکتری های مفید برای نوزاد در حین عبور از کانال زایمان کمک می کند. شما باید خود را از نظر جسمی و روحی آماده کنید تا  بتوانید یک زایمان مثبت را تجربه کنید.

زایمان یکی از طبیعی ترین تجربیاتی است که یک زن می تواند داشته باشد. اما زایمان طبیعی اغلب به عنوان یک تجربه خطرناک و غیرقابل تحمل تلقی می شود. این فقط به دلیل عدم آگاهی در مورد زایمان طبیعی است. چند نکته به شما کمک می کند تا برای زایمان طبیعی آماده شوید مانند:

انتخاب پزشک

پزشک متخصص و مجرب انتخاب کنید که در موقع زایمان استرسی در این مورد نداشته باشید.

آمادگی ذهنی

شما باید در مورد تمایل به زایمان طبیعی مطمئن باشید، زیرا این امر به زایمانی بهتر کمک می کند. درباره زایمان طبیعی بخوانید و بدانید که برای مادر و نوزاد بی خطرتر است.

نوزادانی که به صورت واژینال متولد می شوند، در بدو تولد کمتر دچار مشکلات تنفسی می شوند. همچنین خطر کمتری برای ابتلا به دیابت، آسم و چاقی در زندگی دارند.

کنترل وزن

مراقب وزن خود باشید. نکته مهم زایمان طبیعی این است که در دوران بارداری سعی کنید وزن بیشتر از معمول (۱۱تا ۱۶ کیلو در فردی با توده بدنی نرمال) اضافه نکنید.

این جمله خوردن برای دو نفر در واقع فقط یک افسانه است! زیرا شما باید فقط مواد مغذی مورد نیاز بدنتان را تامین کنید و ویتامین های لازم را مصرف کنید. نیاز به خوردن حجم زیادی از غذا نیست.

ورزش کردن

به طور منظم در زمان بارداری ورزش کنید. البته نوع ورزش و مدت زمان آن را باید با مشورت پزشک خود تعیین کنید.

ورزش روزانه را فراموش نکنید. اگر سبک زندگی کم تحرکی دارید، با ۱۰ تا ۱۵ دقیقه پیاده روی شروع کنید و به تدریج آن را به ۴۰ دقیقه در روز برسانید. ورزش به شما کمک می‌کند تا قدرت لازم برای زایمان را داشته باشید.

یوگا یکی دیگر از راه های عالی برای تقویت و کشش عضلات در دوران بارداری است. تمرین اسکات و تمرینات تنفسی به شما کمک می کند تا برای زایمان آماده شوید. انجام این تمرینات ورزشی باعث کاهش میزان استرس می شود.

همچنین حرکات کششی به کاهش دردهای رایج مرتبط با بارداری مانند کمردرد، گرفتگی عضلات پا و غیره کمک می‌کند.

همراه موقع زایمان

فردی را پیدا کنید که بتواند در تمام مدت زایمان در اتاق زایمان همراه با شما باشد. برای بسیاری از زنان این شریک  خواهر& مادر یا همسرشان است، اما ممکن است هر فرد دیگری باشد که شما به او اعتماد دارید و وجود او باعث آرامشتان می شود مثل مامای همراه.

شریک زندگی شما باید اطلاعاتی در مورد زایمان طبیعی داشته باشد تا در تمرینات زایمان به شما کمک کند و شما را حمایت عاطفی کند.

اعتماد به خود

بدن زنان برای زایمان طراحی شده است. به غرایز خود اعتماد کنید تا شما را در طول زایمان راهنمایی کند.

تمرینات زایمان خود را انجام دهید، تنفس عمیق را تمرین کنید.

برای زایمان طبیعی چی بخورم؟

بسیاری از زنان در سه ماهه اول بارداری با حالت تهوع صبحگاهی دست و پنجه نرم می کنند و نمی توانند به اندازه لازم غذا بخورند و ممکن است برخی از آن ها واقعاً وزن کم کنند.

همانطور که برای داشتن یک زایمان طبیعی خوب باید در دوران بارداری وزن بیش از حدی اضافه نکنید باید مواظب باشید وزن هم کم نکنید.

اگر حتی نمی توانید به غذا نگاه کنید، غذاهای بدون ادویه بخورید یا لیمو ترش به مقدار کم مصرف کنید. زیرا این کار به کاهش حالت تهوع کمک می کند.

با پیشروی سه ماهه و بازگشت اشتهای شما به آرامی، زنان می پرسند که چه غذاهایی می توانند در دوران بارداری بخورند. پروتئین، غلات، میوه، سبزیجات تازه و لبنیات جز غذاهای اصلی دوران بارداری باید باشد.

البته بهتر است در مورد مواد غذایی که باید در این دوران مصرف کنید با پزشک خود مشورت کنید.

بیشتر بخوانید: مشکلات دوران بارداری

زایمان طبیعی با بیحسی اپیدورال

گاهی مادر با شرایط بستری مثل درد و ابریزش و خونریزی مراجعه می کند و بخاطر عدم تحمل درد درخواست استفاده از داروهای مسکن دارد که بنا برتحمل مادر و نظر پزشک از داروهای تسکین دهنده و تسریع دهنده سیر زایمان استفاده می شود این داروها ممکنه به صورت تزریق وریدی یا عضلانی باشند و در ادامه کمک می کنند که مادر وارد مرحله زایمان شود.
گاهی هم از بی حسی اپیدورال استفاده می شود که با صلاحدید متخصص زنان معالج توسط متخصص بیهوشی و به درخواست مادر انجام می شود.

“بیحسی اپیدورال” در زمانی که دیلاتاسیون یا بازشدن دهانه رحم به حد قابل قبولی ازنظر متخصص زنان رسیده باشد ودرد مادر شدید شده باشد انجام می شود نکته مهم آن است که درانجام بی حسی اپیدورال نباید عجله کرد و باید در زمان مناسب خود این کار صورت پذیرد تا نهایت بی دردی که در زمان مورد نیاز قبل و حین زایمان لازم است وجود داشته باشد. بی حسی اپیدورال توسط متخصص بیهوشی انجام می شود و با قرار دادن سوزن درقسمت پایینی کمر و تزریق داروی بی حسی انجام می شود.

مزایای بیحسی اپیدورال

۱)بی درد شدن مادر و عدم احساس انقباضات دردناک رحمی

۲)عدم احساس درد در زمان ترمیم برش پرینه و پارگی پرینه در زمان زایمان

۳)قابلیت تکرار پذیری تزریق دارو

در صورت برگشت درد مادر می توان مجددا دارو بی حسی را تزریق کرد اما قبل تزریق باید از نظر وجود حساسیت دارویی و یا عفونت موضعی پوستی در ناحیه تزریق ویا سوابق بیماریهای خاص و یا مصرف داروها در حین بارداری از مادر پرسش و بررسی به عمل آید.

از معایب این روش طولانی ترشدن روند بستری تا شروع زایمان است و سلب امکان تحرک وانجام ورزشهای قبل زایمان توسط مادر است.

بهبودی بعد از زایمان طبیعی چقدر طول می کشد؟

بهبودی زایمان واژینال که به آن بهبودی پس از زایمان نیز گفته می شود، زمان می برد. بسیاری از زنان بعد از ۶ تا ۸ هفته بهبود می یابند. البته زمان بهبودی در افراد متفاوت است.

ممکن است بعد از زایمان احساس خستگی، درد کمر و واژن، خونریزی وازینال، ترشحات قرمز رنگ و غیره داشته باشید. اکثر این علائم بعد از ۶ هفته یا حتی کمتر از بین می رود. در صورت ادامه دار شدن علائم حتما به پزشک خود مراجعه کنید.

چه کسانی نباید زایمان طبیعی انجام دهند؟

زمانی که مادر از نظر جسمی سالم هست و بیماری مزمنی ندارد یک کاندید مناسب برای این نوع زایمان است. اما در بعضی از مواقع مادر بیمار است یا شرایطی ایجاد می شود که نمی تواند زایمان طبیعی داشته باشد. از جمله:

  • بیماری قلبی و دیابت
  • فشار خون
  • وزن و اندازه زیاد نوزاد
  • دو قلو
  • بارداری پر خطر (پره اکلامپسی یا مشکلات جفت)
  • حالت بریچ (سر جنین از دهانه رحم دور شده است)
  • جفت سر راهی و کنده شدن جفت

همچنین شرایطی که حین زایمان طبیعی ایجاد می شود مانند: طولانی شدن زمان زایمان طبیعی، خونریزی شدید و افت ضربان قلب جنین و….. باعث انجام زایمان سزارین اورژانسی می شود.

در بعضی از مواقع مادر سالم هست و مشکلی برای زایمان طبیعی وجود ندارد ولی ترس مادر باردار باعث می شود نخواهد زایمان طبیعی را انتخاب کند. راه های زیادی برای تغییر نحوه تفکر شما در مورد درد، مدیریت آن و تجربه زایمان وجود دارد.

آنچه باید در مورد افسردگی پس از زایمان بدانید

شکی نیست که بچه دار شدن یک تجربه تغییر دهنده زندگی است. اگر علائم افسردگی پس از زایمان، از جمله احساس ناامیدی مداوم، غمگینی، گوشه گیری، بی ارزشی یا اضطراب برای بیش از دو هفته پس از زایمان دارید، با پزشک خود صحبت کنید.

معمولا با مشاوره و درمان مناسب  اغلب موارد به راحتی برطرف می شود.

هزینه زایمان طبیعی

هزینه زایمان بسته به انتخاب نوع زایمان و محل آن و انتخاب بیحسی اپیدورال مشخص می شود. بنابراین انتخاب در متخصص زنان آشنا به شیوه های نوین زایمان طبیعی و بی درد اپیدورال مطمئنن درنحوه زایمان آسان برای شما تاثیرگذار می باشد که در تصمیم گیری باید به این نکته توجه خاص داشت.

به این مطلب چه امتیازی میدهید؟


بهترین جراح لابیاپلاستی در مازندران

دکتر هدی حق نظر

دکتر هدی حق نظر فارغ التحصیل رشته پزشکی عمومی ازسال ۱۳۷۲ مدتی به عنوان پزشک عمومی فعالیت داشته اند. سپس با گذراندن دوره تخصصی زنان و زایمان به عنوان متخصص زنان و زایمان در شهر ساری فعالیت میکنند.



icon-time-machine

ساعت کاری

روزهای زوج از ساعت

۱۵:۳۰ الی ۲۰:۳۰

location

آدرس مطب

ساری، خیابان قارن، ساختمان کسری ، طبقه همکف مطب دکتر هدی حق نظر جراح و متخصص زنان

icon-phone

نوبت دهی

۰۱۱۳۳۳۲۹۳۳۲

icon-nurse

مشاوره جراحی زیبایی

جهت مشاوره بر روی لینک زیر کلیک کنید

5 نظر در “زایمان طبیعی و مزایای آن

  1. فریما گفت:

    سلام بهترین زمان برای شروع ورزش های بارداری چه زمانی است؟

    1. دکتر هدی حق نظر گفت:

      معمولا بعد هفته بیست بارداری

  2. ساغر گفت:

    خیلی مفید بود ممنون دکتر

  3. نگین گفت:

    اگر مادر مبتلا به اچ پی وی باشه امکان زایمان طبیعی وجود داره؟
    احتمالش هست ویروس به نوزاد منتقل شه؟

    1. دکتر هدی حق نظر گفت:

      اگر مادر دچار ویروس اچ پی وی باشد و زگیل نداشته باشد، منعی برای زایمان طبیعی وجود ندارد مگر ضایعات فعال زگیل تناسلی داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *