پرده بکارت یا هایمن hymen قسمتی از دستگاه تناسلی بانوان می باشد در واقع هایمن یک بافت نازک و گوشتی است و در دهانه ی واژن قرار دارد .هایمن یک غشای کامل نیست و دهانه ی واژن را کامل بپوشاند زیرا خون دوران قاعدگی باید بتواند از واژن خارج شود. بنابراین در بیشتر افراد، هایمن به طور طبیعی سوراخ ها و منافذ بزرگی دارد تا خون پریود خارج شود. اما جالب است بدانید برخی از افراد از بدو تولد پرده ی بکارت ندارند.
پرده بکارت چیست ؟
پرده بکارت یک غشای مخاطی است که در ورودی واژن قرار گرفته و دختران باکره در نخستین رابطه جنسی خود آن را از دست می دهند .در طول اولین مراحل رشد جنینی، واژن به صورت یک بافت تو پر است و در روند تکامل بخشی از بافت داخلی آن آترزی پیدا کرده و از بین برده می شود و در آن یک لوله توخالی به وجود می آید که به آن واژن گفته می شود.آخرین قسمت از این بافت که از بین رفته، در محل پرده بکارت جای گرفته است. در صورتی که در مرحله قبل از تولد، تقسیم لایه به طور کامل شکل نگیرد، باعث می شود بعضی زنان به طور مادرزادی دارای پرده بکارت بدون سوراخ باشند که در دوران بلوغ و پس از شروع دوره قاعدگی موجب بروز مشکلات خیلی زیادی می شود.
پرده بکارت، بخش خارجی اندام تناسلی بانوان است و دقیقا در ورودی دهانه واژن قرار دارد. محل قرارگیری پرده بکارت حدود ۲ سانتی متر داخل تر نسبت به پوست ناحیه تناسلی است به همین دلیل هنگام تماس های سطحی ناحیه ژنیتال امکان آسیب پرده بکارت وجود ندارد و تنها عاملی که سبب پارگی بکارت می شود، دخول جسم خارجی به واژن است.
انواع پرده بکارت
پرده ی بکارت در افراد مختلف از نظر شکل ظاهری بسیار متفاوت می باشد
پرده بکارت مسدود : در برخی افراد پرده بکارت سوراخ ندارد و کاملا بسته است و کل دهانه واژن را می پوشاند. این نوع پرده بکارت معمولا در بدو تولد یا در سال های نوجوانی تشخیص داده می شود. زیرا افرادی که دارای این نوع پرده بکارت می باشند در زمان خونریزی قاعدگی دچار مشکل می شوند و خون به داخل واژن آن ها بر می گردد و خود را به شکل یک توده در واژن، درد شکم، درد کمر و مشکل در دفع ادرار نشان می دهد. این گونه افراد لازم است برای برداشتن بافت اضافی در پرده بکارت خود به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنند و تحت جراحی قرار گیرند.
پرده بکارت با سوراخ کوچک:
در این گونه افراد سوراخ پرده بسیار کوچک است خون عادت ماهیانه در پرده با سوراخ کوچک معمولا می تواند از واژن خارج شود اما دهانه ی خروجی آن بسیار کوچک است. اگر شما در هنگام عادت ماهیانه درد بسیاری را متخمل می شوید بهتر است به متخصص زنان و زایمان مراجعه کینید تا علت درد شما مشخص شود.
پرده بکارت حلقوی:
این نوع پرده بکارت در دختران باکره، اطراف ورودی واژن را می پوشاند و به شکل حلقهای پیرامون ورودی واژن قرار دارد.
پرده بکارت ارتجاعی:
این نوع پرده با دخول هنگام رابطه جنسی پاره نمی شود یا به طور جزیی پاره می شود و معمولا خونریزی ندارد.
پرده بکارت تیغه دار و یا دو سوراخ دار :
در صورتی که یک غشای نازک در وسط دهانه ی واژن قرار داشته باشد که باعث ایجاد دو دهانه ی کوچک واژن به جای یک دهانه می شود، پرده بکارت تیغه ای ایجاد می شود.
پرده بکارت مشبک :
این نوع هایمن به طور کامل دهانه ی واژن را پوشانده است و دارای سوراخ های متعدد است .
پرده بکارت دندانه دار :
در این نوع پرده حفره ی وسط آن دارای لبه های دندانه دار است. در واقع تفاوت هایمن دندانه دار با پرده بکارت حلقوی فقط در دندانه دار بودن لبه های حفره ی ورودی است.
عواملی که باعث پارگی پرده بکارت می شوند ؟
مواردی که باعث پارگی کامل پرده بکارت می شود شامل موارد زیر می باشد:
- دخول در حین رابطه ی جنسی واژینال
- فرو کردن شی خارجی در واژن مانند تامپون، کاپ قاعدگی، انگشت یا اسباب بازی های جنسی
- انجام تست پاپ اسمیر
- معاینه ی واژینال به وسیله ی اسپکولوم
- انجام سونوگرافی واژینال
- در موارد نادر برخی ورزش ها و فعالیت های بدنی.
آیا پارگی پرده بکارت با خونریزی همراه است ؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که خونریزی پرده بکارت بستگی به دیواره و نوع پرده بکارت دارد. اگر پرده بکارت بسیار محکم و ضخیم نباشد، ممکن است شخص دچار خونریزی کم با خون قرمز روشن شود. اما اگر دیواره خیلی ضخیم باشد ممکن است خونریزی بیشتر شود. موارد بسیاری وجود دارد که ممکن است پرده بکارت سالم باشد اما پس از دخول فرد دچار خونریزی نشود. زیرا جنس بافت این ناحیه حالت ارتجاعی دارد و دیواره خیلی ضخیمی ندارد که شخص دچار خونریزی خیلی شدید شود. بنابراین می توان به صراحت گفت که عدم خونریزی پرده بکارت دلیلی برای عدم سلامت و نیز پاره شدن یا نشدن آن نیست.
آیا پرده بکارت ترمیم می شود ؟
این که بعد از پارگی و رابطه جنسی پرده به صورت خود به خودی ترمیم گردد، امکان ندارد . ترمیم پرده بکارت بر اساس نوع آسیب دیدگی و وضعیت آن به کار گرفته می شوند. بهترین تکنیک ترمیمی برای هر فرد بسته به نوع و شکل پرده بکارت و آسیبی که دیده است، توسط متخصص زنان و زایمان انتخاب می شود. تشخیص اینکه پرده بکارت نیاز به ترمیم دارد یا خیر باید از نظر پزشکی قانونی بررسی شود.
آیا با وجود پرده بکارت بارداری امکان پذیر است ؟
با وجود پرده بکارت سالم امکان بارداری وجود دارد زیرا اسپرم خاصیت شناکردن دارد و حرکت می کند در صورتی که مایع منی همراه با اسپرم بر روی ناحیه تناسلی بانوان یا بر روی پرده ریخته شود ممکن است مایع از طریق حفره وسط پرده بکارت به سمت داخل واژن کشیده شود و در نهایت خود را به دهانه یرحم برساند.