تست پاپ اسمیر نوعی آزمایش برای بانوان است که برای تشخیص سرطان دهانه رحم و تشخیص برخی از عفونت ها و زگیل تناسلی انجام میشود. در این آزمایش، سلولها از دهانه رحم جمع آوری میشوند. اگر سرطان دهانه رحم به موقع و با انجام تست پاپ اسمیر شناسایی شود، بیمار شانس بیشتری برای درمان خواهد داشت. علاوه بر این، تست پاپ اسمیر این امکان را به بیمار میدهد که هرگونه تغییر غیر طبیعی در سلولهای دهانه رحم تشخیص داده شود و پزشک از ابتلای بیمار به سرطان در آینده جلوگیری کند. در این مقاله همراه ما باشید تا شمارا بیش از پیش با تست پاپ اسمیر آشنا سازیم.
تست پاپ اسمیر چیست ؟
تست پاپ اسمیر که به آن پاپ تست نیز گفته می شود، معاینه ای است که توسط متخصص زنان و زایمان در شهر محل سکونت تان به منظور آزمایش سرطان دهانه رحم و تشخیص زگیل تناسلی در بانوان انجام می شود. همچنین این تست تغییراتی را در سلول های دهانه رحم که بعداً ممکن است به سرطان تبدیل شود، را مشخص می کند. به همین دلیل بسیار حایز اهمیت است که بانوان باتوجه به وضعیت خود و تشخیص پزشک سالانه این آزمایش را انجام دهند..
چه زمانی تست پاپ اسمیر انجام می شود ؟
انجام این تست برای بانوانی که در سن روابط جنسی هستند توصیه می شود . بنابراین در صورتی که روابط جنسی دارید بهتر است در فواصل زمانی یکساله این تست را با مشورت پزشک خود انجام دهید. دراین روش سلول های دهانه رحم به وسیله یک براش نازک برداشته می شود و در داخل یک مایع که به نوعی فیکساتور است نگه داری میشود تا به آزمایشگاه فرستاده شود. بررسی های سلولی در این روش بسیار دقیق تر از روش های قدیمی است در نتیجه قابل اطمینان تر خواهد بود. سعی کنید برای انجام این تست پزشک متخصص و آزمایشگاه مورد نظر خود را با دقت زیادی انتخاب کنید.
چه کسانی کاندیدای مناسبی برای انجام تست پاپ اسمیر هستند؟
انجام این تست از ۲۱ سالگی آغاز می شود و تمام خانمهای بالای ۲۱ سال که ازنظر جنسی فعال هستند باید آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند. انجام این آزمایش قبل از بارداری نیز توصیه میشود.
این آزمایش توسط متخصص زنان در مطب انجام میشود و تنها چند دقیقه طول می کشد. برای انجام تست به پشت روی تخت دراز می کشید و زانوهای خود را خم می کنید. پاشنههای پا در قسمتی به نام رکاب قرار میگیرد پزشک ابزاری به نام اسپکولوم را به آرامی در واژن قرار میدهد. اسپکولوم دیوارههای واژن را از یکدیگر جدا میکند تا پزشک به راحتی بتواند دهانه رحم را مشاهده کند. وتوسط براش کوچکی نمونه بگیرد.
تست پاپ اسمیر چگونه انجام می شود؟
چه زمانی انجام تست پاپ اسمیر توصیه می شود؟
در شرایط زیر پزشک متخصص زنان و زایمان توصیه می کند که تست پاپ اسمیر را انجام دهید:
• در صورتی که ترشحاتی غیر طبیعی از دهانه واژن دارید.
• در صورتی که خونریزی یا لکه بینی متعدد را تجربه می کنید.
• در صورتی که دوره های غیرطبیعی قاعدگی را تجربه می کنید.
• در صورتی دوران قاعدگی بسیار دردناکی را تجربه می کنید به طوری که قبلاًپیش از آن درد ها را تجربه نمی کردید.
• در صورتی که هنگام برقراری رابطه جنسی درد زیادی یا لکه بینی را تجربه می کنید.
• در صورتی که در هنگام رابطه جنسی و یا پس از آن خونریزی دارید.
آیا تست پاپ اسمیر در دختران باکره انجام می شود؟
خیر- این تست به دلیل اینکه توسط وسیله ای به نام اسپکلوم انجام می شود و وارد واژن می شود، در دختران باکره به دلیل آسیب به پرده بکارت انجام نمی شود. بنابراین باید گفت این تست برای دختران باکره انجام نمی شود.
تنها کاری که برای دختران باکره می توان انجام داد نمونه گیری از ترشحات واژن است که می توان گفت به هیچ عنوان دقت این تست را نخواهد داشت.
بهترین زمان برای انجام تست پاپ اسمیر
بهترین زمان برای انجام تست پاپ اسمیر روز پانزدهم قاعدگی است بانوان محترم تا ۱۰ روز پیش از تاریخ تست پاپ اسمیر از کرم ها و پمادهای واژینال استفاده نکنند. همچنین دوش واژینال تا ۴۸ ساعت پیش از زمان تست پاپ اسمیر ممنوع است وبهتر است از ۲۴ تا ۴۸ ساعت قبل رابطه جنسی نداشته باشید. ولیکن امروزه اگر امکان مراجعه مجدد فرد وجودنداشته باشدسعی میشوددرهمان جلسه نمونه برداری انجام شود.
آیا تست پاپ اسمیر درد دارد؟
انجام این تست هیچ دردی ندارد و صرفا چند دقیقه ای وقت لازم است که دراز بکشید تا نمونها از دهانه رحم برداشت شود. توصیه ای که به زنان می شود این است که پیش از اینکه فرایند تست و نمونه برداری آغاز شود سعی کنید در مثانه شما ادرار وجود نداشته باشد و در روند تست بهتر است که تمامی عضلات در ناحیه لگنی و واژن را شل نگه دارید تا بدون هیچ استرس تست گیری انجام شود.
چه بانوانی نیاز به پاپ اسمیر ندارند ؟
بانوانی که هیسترکتومی شده اند و رحم شان از بدنشان خارج شده است ، نیازی به انجام این تست ندارند. چراکه دهانه رحمی وجود ندارد که بخواهیم بر روی آن تست پاپ اسمیر انجام دهیم . توصیه ای که به این بانوان می شود این است که هر چندسال یکبار از کاف واژن (محلی که دهانه رحم از آن خارج شده است) تست انجام بگیرد. یک نمونه برداری کوچک انجام شود که مطمئن باشیم برای این خانم ها مشکلی وجود ندارد.
معمولا در خانم های سن بالا مثلا بالای ۷۵ سال دیگر نیازی به انجام سالانه تست پاپ اسمیر نیست و تست متوقف می شود.
از آنجایی که دقت این تست بین ۶۰ تا ۷۰درصد برای تشخیص سرطان سرویکس یا دهانه رحم است برای بالابردن دقت تشخیص توصیه میشود تست ویروس hpv نیز بطور همزمان با تست پاپ اسمیر انجام شودکه به ترکیب پاپ اسمیر وتست hpv کو تست(Co-test) گفته می شود و دقت تشخیصی برای سرطان سرویکس بین ۹۰ تا ۹۵ درصددارد. این تست هر ۵ سال یکبار انجام می شود. اگر دو بار تست به فاصله ۵سال منفی باشد هر۱۰ سال یکبار میتوان انجام داد و درنهایت غربالگری رادرسن ۷۵سالگی متوقف کرد.